Przykładowy jadłospis jesienno-zimowy
Poniedziałek
ŚNIADANIE-chleb góralski z masłem, szynką z pieczonego schabu w ziołach, papryką i ogórkiem, herbatka malinowa
OBIAD - Zupa pomidorowa z ryżem i natką
Makaron kokardki w sosie śmietankowym z szynką z piersi kurczaka, cukinią , zielonym groszkiem, kompot
PODWIECZOREK- pianka z serka homogenizowanego, serka śmietankowego, jogurtu greckiego, galaretki i brzoskwiń, wafle ryżowe
Wtorek
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi pełne ziarno, chleb mieszany z masłem, żółtym serem, sałatą rukolą i pomidorem
OBIAD- Zupa z czerwonej soczewicy z kluseczkami i natką
Sznycelki drobiowe z cukinią z pieca(pierś indycza, kurczak), ziemniaczki, mizeria ze śmietaną i jogurtem, kompot
PODWIECZOREK- ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem(mąka owsiana, płatki owsiane), koktajl na maślance z bananami
Środa
ŚNIADANIE- bułka mieszana z masłem, twarożkiem z rzodkiewką (ser, śmietana, jogurt), pół jajka, herbata z cytryną
OBIAD- Krupnik na schabie z ziemniaczkami i koperkiem
Racuszki ryżowe z pieca (na mleku z wanilią)2szt, (ryż brązowy, ryż biały, mleko, jogurt, jaja, mąka pszenna), mus z pieczonego jabłka i gruszki, kompot
PODWIECZOREK- sandwicz z chleba pełnoziarnistego z masłem, szynką z indyka i żółtym serem, sałatą i pomidorem, herbatka z pigwą, mandarynka
Czwartek
ŚNIADANIE- płatki orkiszowe na mleku z bananami, chleb graham z masłem, szynką staropolską, rzodkiewką i ogórkiem, herbatka
OBIAD- Barszcz czerwony zabielany z ziemniaczkami
Bitki schabowe w sosie własnym ze śmietaną i natką(mąka kukurydziana), kasza gryczana, modra surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot
PODWIECZOREK- naleśniki biszkoptowe na mleku, domowa konfitura ze śliwek z cynamonem
Piątek
ŚNIADANIE- kajzerka z masłem, pastą jajeczną z żółtym serem ze szczypiorkiem(śmietana), pomidorem, herbatka z cytryną
OBIAD- Zupa jarzynowa z kluseczkami
Kotlecik rybny z miruny w otrębach pszennych z pieca ziemniaczki, surówka z marchewki ze śmietaną, kompot
PODWIECZOREK-chleb zbójnicki z soją z masłem, szynką wiejską i ogórkiem kiszonym, herbatka z maliną i pigwą, pół gruszki
Poniedziałek
ŚNIADANIE-zupa mleczna z płatkami żytnimi, chleb mieszany z masłem, szynką wiejską i ogórkiem, herbatka
OBIAD - Aksamitny rosołek kukurydziany na indyku z ryżem i natką
Eskalopki z piersi kurczaka na parze z duszonymi pomidorami ze świeżą bazylią, kasza perłowa z natką, kompot
PODWIECZOREK- domowy budyń jaglany na mleku i żółtkach jaj z wanilią (kaszka jaglana), biszkopty
Wtorek
ŚNIADANIE-bułka pszenna z masłem, pastą z serka śmietankowego, szynki wiejskiej i ajvaru (duszona papryka i bakłażan), papryką, herbatka z dzikiej róży
OBIAD- Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami i natką
Sznycelki z mieszanego mięsa z koperkiem z pieca (mięso wołowe, z łopatki wieprz.), ziemniaczki, warzywa na parze (fasolka szparagowa, marchewka, kalafior, dynia), kompot
PODWIECZOREK-ciasto ucierane z gruszkami , koktajl na kefirze bananowo-malinowy
Środa
ŚNIADANIE- chleb królewski(pszenno-żytni z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami owsianymi) z masłem, żółtym serem salami, szynką konserwową i pomidorem, herbatka z cytryną
OBIAD- Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniaczkami
Kluseczki leniwe twarogowe z domową konfiturą z owoców leśnych, kompot
PODWIECZOREK- chleb góralski z masłem, domowym pasztetem z kurczaka, cukinii i warzyw i ogórkiem kiszonym, herbatka malinowa, pół mandarynki
Czwartek
ŚNIADANIE-zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi (owsiane, otręby, orkiszowe), chleb graham z masłem, kiełbasą szynkową i ogórkiem
OBIAD- Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną i koperkiem 300ml
Jesienny gulasz z dynią, piersią indyczą, papryką i czerwoną fasolką z natką, makaron świderki (pszenica), kompot
PODWIECZOREK- naleśniki biszkoptowe na mleku (mąka pszenna,jaja, mąka gryczana) , mus z pieczonych jabłek i gruszki
Piątek
ŚNIADANIE- kajzerka z masłem, pastą makreli (serek śmietankowy) ze szczypiorkiem i pomidorem, herbatka z cytryną
OBIAD- Zupa włoska minerstrona z fasolką i drobnym makaronem, natka
Kotleciki jajeczne ze słonecznikiem i ziołami z pieca, ziemniaczki, surówka coleslaw z kapusty białej, kapusty włoskiej i marchewki, kompot
PODWIECZOREK- chleb zbójnicki z soją z masłem, szynką z piersi kurcząt, sałatą i papryką, herbatka z maliną i pigwą, pół gruszki