Przykładowy jadłospis jesienno-zimowy

Poniedziałek

ŚNIADANIE-chleb góralski z masłem, szynką z pieczonego schabu w ziołach, papryką i ogórkiem, herbatka malinowa

OBIAD - Zupa pomidorowa z ryżem i natką

Makaron kokardki w sosie śmietankowym z szynką z piersi kurczaka, cukinią , zielonym groszkiem, kompot

PODWIECZOREK- pianka z serka homogenizowanego, serka śmietankowego, jogurtu greckiego, galaretki i brzoskwiń, wafle ryżowe

 

Wtorek

ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi pełne ziarno, chleb mieszany z masłem, żółtym serem, sałatą rukolą i pomidorem

OBIAD- Zupa z czerwonej soczewicy z kluseczkami i natką 

Sznycelki drobiowe z cukinią z pieca(pierś indycza, kurczak), ziemniaczki, mizeria ze śmietaną i jogurtem, kompot

PODWIECZOREK- ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem(mąka owsiana, płatki owsiane), koktajl na maślance z bananami 

 

Środa

ŚNIADANIE- bułka mieszana z masłem, twarożkiem z rzodkiewką (ser, śmietana, jogurt), pół jajka, herbata z cytryną

OBIAD- Krupnik na schabie z ziemniaczkami i koperkiem

Racuszki ryżowe z pieca (na mleku z wanilią)2szt, (ryż brązowy, ryż biały, mleko, jogurt, jaja, mąka pszenna), mus z pieczonego jabłka i gruszki, kompot

PODWIECZOREK- sandwicz z chleba pełnoziarnistego z masłem, szynką z indyka i żółtym serem, sałatą i pomidorem, herbatka z pigwą, mandarynka

 

Czwartek

ŚNIADANIE- płatki orkiszowe na mleku z bananami, chleb graham z masłem, szynką staropolską, rzodkiewką i ogórkiem, herbatka

OBIAD- Barszcz czerwony zabielany z ziemniaczkami

Bitki schabowe w sosie własnym ze śmietaną i natką(mąka kukurydziana), kasza gryczana, modra surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot

PODWIECZOREK- naleśniki biszkoptowe na mleku, domowa konfitura ze śliwek z cynamonem

 

Piątek

ŚNIADANIE- kajzerka z masłem, pastą jajeczną z żółtym serem ze szczypiorkiem(śmietana), pomidorem, herbatka z cytryną

OBIAD- Zupa jarzynowa z kluseczkami 

Kotlecik rybny z miruny w otrębach pszennych z pieca ziemniaczki, surówka z marchewki ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK-chleb zbójnicki z soją z masłem, szynką wiejską i ogórkiem kiszonym, herbatka z maliną i pigwą, pół gruszki


 

Poniedziałek

ŚNIADANIE-zupa mleczna z płatkami żytnimi, chleb mieszany z masłem, szynką wiejską i ogórkiem, herbatka

OBIAD - Aksamitny rosołek kukurydziany na indyku z ryżem i natką

Eskalopki z piersi kurczaka na parze z duszonymi pomidorami ze świeżą bazylią, kasza perłowa z natką, kompot

PODWIECZOREK- domowy budyń jaglany na mleku i żółtkach jaj z wanilią (kaszka jaglana), biszkopty

 

Wtorek

ŚNIADANIE-bułka pszenna z masłem, pastą z serka śmietankowego, szynki wiejskiej i ajvaru (duszona papryka i bakłażan), papryką, herbatka z dzikiej róży

OBIAD- Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami i natką

Sznycelki z mieszanego mięsa z koperkiem z pieca (mięso wołowe, z łopatki wieprz.), ziemniaczki, warzywa na parze (fasolka szparagowa, marchewka, kalafior, dynia), kompot

PODWIECZOREK-ciasto ucierane z gruszkami , koktajl na kefirze bananowo-malinowy

Środa

ŚNIADANIE- chleb królewski(pszenno-żytni z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami owsianymi) z masłem, żółtym serem salami, szynką konserwową i pomidorem, herbatka z cytryną

OBIAD- Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniaczkami 

Kluseczki leniwe twarogowe z domową konfiturą z owoców leśnych, kompot

PODWIECZOREK- chleb góralski z masłem, domowym pasztetem z kurczaka, cukinii i warzyw i ogórkiem kiszonym, herbatka malinowa, pół mandarynki

Czwartek

ŚNIADANIE-zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi (owsiane, otręby, orkiszowe), chleb graham z masłem, kiełbasą szynkową i ogórkiem

OBIAD- Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną i koperkiem 300ml

Jesienny gulasz z dynią, piersią indyczą, papryką i czerwoną fasolką z natką, makaron świderki (pszenica), kompot

PODWIECZOREK- naleśniki biszkoptowe na mleku (mąka pszenna,jaja, mąka gryczana) , mus z pieczonych jabłek i gruszki

Piątek

ŚNIADANIE- kajzerka z masłem, pastą makreli (serek śmietankowy) ze szczypiorkiem i pomidorem, herbatka z cytryną

OBIAD- Zupa włoska minerstrona z fasolką i drobnym makaronem, natka

Kotleciki jajeczne ze słonecznikiem i ziołami z pieca, ziemniaczki, surówka coleslaw z kapusty białej, kapusty włoskiej i marchewki, kompot

PODWIECZOREK- chleb zbójnicki z soją z masłem, szynką z piersi kurcząt, sałatą i papryką, herbatka z maliną i pigwą, pół gruszki